Aslında bir kolayı olabilir. Şayet herhangi bir yerde çalışmıyorsanız ve sigortanız yoksa, GSS ödemek zorundasınız ve GSS ödemek için de gelirimizi beyan etmemiz lazım.
Mantıken Gelirimizi beyan etmiş olduğumuzdan herhangi bir sıkıntı çıkmaz.
Aslında bir kolayı olabilir. Şayet herhangi bir yerde çalışmıyorsanız ve sigortanız yoksa, GSS ödemek zorundasınız ve GSS ödemek için de gelirimizi beyan etmemiz lazım.
Mantıken Gelirimizi beyan etmiş olduğumuzdan herhangi bir sıkıntı çıkmaz.
Merhaba arkadaşlar,
Buradaki geliriniz zaten herhangi bir Türk kazancı gibi vergilendirmeye bağlı. Ticari iseniz kurumlar vergisi (%20), şahıs iseniz gelir vergisi olarak ödemeniz gerekiyor. Belge olarak kendi şirketinizden Envato 'ya fatura kesebilirsiniz. Zaten sanırım yıl sonunda Amerika 'ya ödenenler için bir belgeyi Envato sunacak.
Siz bu 2 vergiden birini ödedikten sonra devletle bir sorun yaşamazsınız.
Ekstra olarak yapmanız gereken tek şey, Çifte Vergilendirme 'ye dikkat etmek. Amerikaya ödeyeceğiniz olan miktar, burda ödediğinizden düşülebiliyor.
Daha fazla bilgi sormayın, cevap verebileceğim bir bilgim yok; bizde geri kalanını muhasebecimize bıraktık.
Vergilendirme ile bilgilendirmeler:
http://www.ozdtasarim.com/blog/freelance-calisanlarin-yasal-sorumluluklari-1.html
Boş yere endişe ediyorsunuz, kazancınız zaten vergiden muaftır ; sorun soruşturun.
Sizin nasıl para kazandığınızı anlayabilecek / algılayabilecek / ya da sizin bunu anlatabileceğiniz kaç görevli var sanki? Onlar uğraşmaz bile sizinle. Ha siz uğraşmak istiyorsanız size kolay gelsin, biz şirkette vergi verirken en basit şeyleri bile anlatana kadar göbeğimiz çatlıyor, kaldı ki bunu anlatacaksınız. Ne diyelim, size kolay gelsin
tc vergi sistemiyle uzaktan yakından herhangi bir ilgisi olan bir şey değil ; daha doğrusu, burada örneğin yıllardır satış yapıyorsanız eğer, şu ana kadar yaptıklarınızdan farklı herhangi bir şey yapmanızı gerektiren bir durum yok tc ile ilgili olarak.
Doldurduğunuz W8-BEN formu’nun amacı şudur ; ve bu amaçların tc ile hiçbir ilgisi yoktur, ne de amerika’nın sizin yaşadığınız memleketteki vergi durumunuzla ilgili bir derdi vs. vardır ; alakasız yani…:
W8-BEN Formunu şunun için doldurursunuz…:
1-Amerikan Vatandaşı mısınız yoksa değil misiniz?
2-Envato’dan kazandığınız parayı, Amerika ile vergi anlaşması olan bir ulkeden mi çekiyorsunuz ; yoksa vergi anlaşması olmayan bir ulkede yaşadığınız halde Amerikayı yanıltmaya / kandırmaya mı uğraşıyorsunuz?
W8-BEN Formunu dolduruyor olmanızın sebebini anlamamışsınız gibi geliyor bana.
Burada yazılanları okuyorum hayret ediyorum günlerdir.
Formu doldururken dürüst olun, bilgilerinizi doğru yazın; bunun dışında unutun.
Merhaba arkadaşlar W8 formundaki 7.maddede yazan reference number(s) bölümüne ne yazacağımız hakkında bilgisi olan var mı bir de hangi adrese bu formu yollayacağız? Teşekkürler.
Teşekkür ederim bilgilendirme için.
EasyMode_On 'un da söylediği gibi payoneer kullanmanızı tavsiye ederim. Böylece hesabınız Amerika’da olacak. Burada bir bankadan ( ben TEB kullanıyorum, her yerde ATM’si yok ama sanırım en düşük komisyonu onlar alıyor ) turist gibi çekebilirsiniz paranızı.
Sevgiler.
Vergi numarasi verilmezse Payoneer, Skrill, Paypal vs kullanarak cekebiliyor muyuz parayi ?
Vergi Numarası yazıp yazmamanızın, daha doğrusu Envato Profilinizdeki SETTINGS > TAX INFORMATION kısmındaki W8-BEN FORMU’nu doldurup doldurmamanızın, PARANIZI HANGI YOLLA çektiğinizle bir ilgisi yoktur (Yukarıda bazı arkadaşlar sanki söz konusu form başka bir yerdeymiş ya da bir başka form varmış gibi bir izlenime kapılmışlar ; halbuki doldurulması gereken form zaten profilinizdeki Form’dur).
Formu doldurabilmek için, ki bunu yapmanızın sebebi ABD vatandaşı olmadığınızı ispatlamaktır, elbette yaşadığınız ulkeye ait bir kimlik no vermeniz gerekiyor - bunu, bahsettiğim formdaki “Foreign-Tax-ID” kısmına yazabilirsiniz.
Profilinize girin, oradan “settings” kısmını tıklayın, daha sonra da “taxInformation” bolumune girin ve “I am not a US person” diyerek devam edin, gerekli yerleri doldurun.
Eger bu formu doldurursanız…:
1 - Amerikan vatandaşı olmadığınızı ispat etmiş olursunuz…
2 - Eger paranızı çektiğiniz ulkenin Amerika ile bir vergi anlaşması varsa, o anlaşmadan yararlanırsınız ve ABD’ye yaptığınız satışlarda ABD’ye 30% vergi vereceğinize indirimli vergi verirsiniz (mesela TC ile ABD’nin vergi anlaşması var, TC 'de ikamet edenler 30% yerine 10% vergi verecekler ABD’ye) - burada bahsedilen vergi sadece ve sadece Amerika’ya ödenir, diğer satışlarla bir ilgisi yoktur. Diğer satışlarınızda herhangi bir kesinti olmaz.
)
3 - Eger formu herhangi bir kimlik numarası yazmadan gönderirseniz, sadece Amerika’ya yaptığınız satışlardan 30% kesilir.
4 - Eger form göndermezseniz, TÜM satışlarınızdan 28% kesilir.
Bu form (yukarıda bahsettiğim form), AMERİKAYA ODEYECEĞİNİZ VERGİ İLE İLGİLİDİR, TR ile hiçbir ilgisi/alakası yoktur.
Sizin, aslında anlaşması olmayan bir ulkede yaşayıp da sanki anlaşması olan bir ulkede yaşıyormuş gibi yapıp indirimden yararlanmanızı engellemek istiyor ABD.
Eger formu dediğim şekilde doldurursanız, aklınızda tutmanız gereken şu…:
Formda, ikamet yeri olarak ne yazarsanız, paranızı sadece ve sadece o ülkeye çekebilirsiniz.
Lutfen ustteki mesajımı da okuyunuz.
Merhabalar, bilgilendirme için teşekkür ederim.
Burada merak edilen olay şu aslında, Hazır Envato bizden kesinti yapıyorken, bizde kendi ülkemizde gelirimizi vergilendirirsek ABD ye ödenmiş olan vergi düşer mi?
Ve düşüyor muş sanırım.
Tabi sonra diğer sorular ortaya çıkıyor.
Vergimizi ödemek için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor. Şahıs şirket mi yoksa limited şirketmi kurulsun olayı.
Şayet şahıs şirketi kurarsak, evnato’dan satışlarımız için kesilen verginin beyanını bizmi onlardan talep edicez, yoksa envato kendi mi vergi dairesine bildirecek (;
Olay bu aslında.
Yani “Envato türkiye bilgilendirme yapacak ve devlet bizden vergi alacak” olayı değilde, Daha çok vergisini ödemek isteyen kişiler nasıl bir yol izleyecek. (;
Bu arada kesinti oranlarında bir ara şöyle söylendi.
Hiçbir bilgilendirme yapılmazsa , Tüm satışlarda %28
Formu doldurup Vergi no girmeden gönderilirse sadece amerika satışlarında %30
Vergi no (TC NO) girersek sadece Amerika satışlarında %10.
^ Evet bu kısım yukarıdaki mesajımda dalgınlığıma gelmiş haklısınız; ben de düzelttim ; çok sağolun.
Vergidairesi’ne Envato ASLA bildirim yapmaz, o tamamen sizin sorumluluğunuzda ; onlar asla boyle işlerle uğraşmazlar, sizin vatandaşı olduğunuz ulkenizle aranızdaki vergi durumunuzla zerre kadar ilgilenmezler.
Siz onlara “ben hangi belgeyi beyan olarak sunayım daireme” diye sorabilirsiniz tabii, eger bunu yaparsanız envato size, sunmanız gereken belge konusunda yardımcı olabilir. (ben size yine de, dertsiz başınıza dert almamanızı tavsiye ederim)
Yani burası ULUSLARARASI VERGIDAIRESI degil ki herkesin memleketindeki kendi maliye’sine belge göndersin? envato kâr amacı güden bir şirkettir, simit sarayı’dır ; kendi kazandığı paraya bakar gerisine karışmaz.
Mesela siz bir halı saha işletmeye başlasanız, halı sahanızda maç yapan iş adamlarının vergi dairelerine beyanname gönderir misiniz “memlekete toma alınacak” diye??
Merhabalar, mesajınız için teşekkürler.
Sebebi aslında şöyle, size bu durum “garip” gelebilir ancak profilimde ülke olarak TR gözükmesini istemiyorum, çünkü (gezmiş görmüş, görmüş geçirmiş biri olarak) rahatlıkla söyleyebilirim ki gezegenimizde ortak “algı” olarak Turk’lerle ilgili pek de iyi bir izlenim yok (haklılar/haksızlar ayrı mesele, zaten bu başka bir konu, ancak ne yazık ki algı bu şekilde), ve ben bu durumun satışlarıma yansımasını istemiyorum, dolayısıyla bu yüzden buraya yeni açtığım bu hesapla yazıyorum. (aynı “algı” meselesi mesela eminim ki ortadoğu ulkelerinden satış yapanları da bir şekilde etkiliyordur. Evet, böyle algılayanlar elbette “cahillik” ediyorlar ancak ben de burada çok fazla emek veriyorum ve tek bir satışı bile bir ikon yüzünden kaybetmek istemem)
Ha bu satışları etkiliyor mudur/etkilemiyor mudur, tartışılır elbette. Ancak ben bunu seçtim diyelim. Eminim ki profilinde TR olarak gözüküp çok çok başarılı satış rakamlarına ulaşan değerli arkadaşlar da vardır (allah daha da çok versin hepsine)
Türkçe yazanlar olduğunu görünce, elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmak istedim.
Sağlıcakla kalın.
@limxona tekrar merhaba ; bahsettiğiniz rakamlara, en azından bu rakamları düzenli olarak her ay elde edebilecek şekilde ulaşabilmek, çok büyük emek/bilgi/konsantrasyon gerektirir. O rakamlara ulaşabilirsem kendi kendimle bir yuvarlak masa toplantısı yaparım elbette.
arizi kazanc gecici anlaminda yani tek seferlik. ancak burdan duzenli bir gelir elde ediliyorsa serbest meslek olarak goruluyor. 21000 tl de yillik arizi gelir.
evet serbest meslek adi altinda fatura kesiliyor duzenli gelir varsa, ben kesmiyorum fatura ancak diger arkadaslar sanirim kazanclari kadar fatura kesiyorlar envatoya.
@Activedesigner Teşekkürler.
Ben bunu pek çok muhasebeciyle konuşmuştum, kafaları çok karışık.
Serbest meslek erbabı olarak kendimizi gösterebilirsek (mesela boyacılar gibi) ofise ihtiyaç duymadan sadece vergi yatırabilirsek bence şahane olur. Fatura kesmek gibi bir amacım yok.
Where are you from ? are you Turkish Can you help me with tax matters
Thank you
Selamlar arkadaşlar.vergi kesintilerinden dolayı form doldurdum.envato dan belge elime ulaştı.şimdi vergi kesinti olucak mı.birde bu belge ile ne yapıcağım
merhaba
zaten abd vergi kesintisi yapıldığı için belge aldınız, TR’de vergiye tabi olmak için aylık 7000 lira değerinde dövizin banka hesabınıza gelmesi lazım. Bunun içinde gidip başvuru yapabilir yada onlarin sizi bulmasını bekleyebilirsiniz. Bu konuda net bir bilgi yok, edevlet içinde maliye bölümünde dijital kazançlar ile alakalı vergi bilgilendirme bölümü açık fakat tam bir anlam veremedim.