Hy there.
I have seen a lot of different aproaches on this subject.
Here is the issue:
I want to complete the w-8 form, to be treated as a non-US author.
I want to create a “SRL-D” company. What’s the procedure in order to obtain that TIN number and pay taxes.
Are invoices from Envato good for Romanian IRS?
For SRL companies you have no TIN, you use your company’s CUI. And yes, Envato invoices are legal, ANAF is fine with them as long as your accountants know what to do. I myself have changed my initial accounting team because of this exact reason.
Related to SRL-D, be aware that this is most likely not what you want since you have to invest back a lot of the money you earn, i believe 50%. A regular SRL will do, mostly now when you pay 5% taxes on dividends(instead of 16%) and 3% on income (or even less if you have employees).
Good luck.
Salut. Merci pentru raspuns.
O sa scriu in Romana ca altfel vorbim :D.
De ce spui ca pentru SRL-D trebuie sa investesc inapoi 50%?
Pentru SRL normal stiam ca taxele is de 16% 5%CAS …mai multe. Tu cat platesti? Te duci cu invoice-urile din Statement printate si ajung ?
Vezi aici http://www.planul-de-afaceri.ro/cele-10-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-srl-d/ in special punctul 5.
Pentru SRL normal taxele au scazut foarte mult pentru anul fiscal 2016, impozitul se face pe venit nu pe profit si este de 3% daca nu ai angajati, de 2% daca ai un angajat si de 1% daca ai >= 2 angajati. Daca vrei sa scoti bani din firma, impozitul pe dividende e de 5% incepand de anul asta, nu de 16%.
Nu platesti CAS si restul, te angajezi frumos la firma ta ca manager cu 2 ore pe zi si platesti ~170 RON/luna contributii la stat si esti asigurat si-ti merge si vechimea si etc. Si pentru ca te angajezi, la tine, firma ta are un angajat, drept urmare, platesti 2% impozit pe venit in loc de 3%.
Legat de invoices, eu le printez pe toate din contul meu, pe luna precedenta, si ma duc cu ele la contabili. De acolo ei stiu exact ce e de facut.
E destul de simpla treaba. Taxele sunt destul de mici incat sa nu trebuiasca sa fentezi statul, si ai foarte multe avantaje, mai ales ca si ptagul de micro s-a ridicat de la 65k euro/an la 100k/euro pe an, deci ai sa fii platitor de tv doar daca intr-un an fiscal ai facut >= 100k euro.
Ok. Am inteles.
Inca 2 chestiuni. Daca sunt angajat si la alta firma, mai platesc si pe SRL meu CAS? Daca nu sunt proprietarul spatiului de desfasurare a activitatii (pentru ca lucrez acasa), e nevoie de un act ceva? Am gasit informatiile aici: http://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv
Daca esti deja angajat cu carte de munca si toate cele, nu nu mai platesti CAS.
Legat de spatiu, trebuie sa faci un contract de comodat intre firma si persoana ce detine acel spatiu.
La fel si pentru autoturism, daca vrei sa deduci cheltuielile(motorina, revizie, distributie, consumabile) trebuie sa faci contract de comodat cu firma pentru autoturism.
Merci frumos. Mi-ai fost de ajutor. Eu normal vreau sa fac asta ca sa fiu in regula cu Envato, sa platesc ce taxe trebuie. Pe viitor poate o dezvoltare, productie publicitara etc.
Am sa consult si un contabil.
Salut,
Daca am inteles corect, pentru SRL avem de platit 10% la IRS?
Pe care ii platim in Romania? (pe baza de CUI, in loc de cei 30% daca nu te inregistrezi?)
Legat de facturi, stiu ca se inregistreaza in firma un document in care se precizeaza ca utilizezi facturi cu seria XX de la numarul 1 la 9999 sau cat declari. Facturile din contul de Envato am observat ca nu sunt consecutive, cum se procedeaza in contabilitate? Eventual la un control ANAF, banuiesc ca te intreaba unde sunt facturile lipsa.
Puteti sa ma ajutati cumva cu un numar al unui contabil care se pricepe la asta?
Multumesc anticipat.
Sunt nou pe aici si ma bucur ca am gasit acest topic. Detin un SRL si as dori sa completez acel W8 form dar nu inteleg exact ce informatii trebuie incluse in el.
Name of organization - denumirea srl-ului exact cum apare ce
certificatul de inrgesitrare
Country - tara unde are sediu social srl-ul
La Disregarded si Chapter 3 status nu am trecut nimic.
Permanent residence - sediul social
Tax ID Number - Foreign Tax ID
Reference Number - CUI si Reg.Com
Deoarece statul nostru e pretentios, ca sa eviti orice problema, intra
pe profil, la Settings - > Personal Information, iar ultimul field ai
"Company NO". Trece acolo
CUI: XXXXX Reg.Com. JXXXXXXX, cu cifrele tale, bineinteles.